Welke shampoo moet ik nou gebruiken?

Je kent het vast wel.. Je zit bij de kapper en uiteindelijk begint elke kapper over producten. Natuurlijk komt de vraag: ‘Wat voor producten gebruik jij voor je haar?’ Op dat moment kun je twee dingen denken:
1. Alsjeblieft, houd je mond
2. Hee, dit is interessant

Maar waarom doen wij dit eigenlijk?

Een goede basis
Zoals voor alles eigenlijk geld, een goede basis is het halve werk. Je kunt iets niet verbeteren als je het niet bij het begin aanpakt. Is jouw haar erg droog, of wil je meer plezier van je kleur? Begin dan met een goede shampoo- en conditioner. Een shampoo reinigt het haar en de hoofdhuid, en de conditioner geeft voeding en sluit de haarschubben.

Wat zijn de verschillen?
Haarproducten bevatten veel stoffen, zowel schadelijk als niet schadelijk. Ik zal twee bekende stoffen uitleggen die je eigenlijk altijd hoort en tegenkomt.

Sulfaten
Sulfaten zorgen ervoor dat de hoofdhuid en het haar schoon wordt. Verder zorgen sulfaten ervoor dat het product gaat schuimen. Je hebt verschillende gradaties sulfaten. Hoe slechter de sulfaat, hoe beter het product schuimt. Wanneer je shampoo minder goed schuimt, betekent het niet meteen dat de hoofdhuid en het haar niet gereinigd zijn. Het toont aan dat je shampoo minder agressieve sulfaten bevat.

Het grootste nadeel schuilt in de verwijdering van de natuurlijke talg die je hoofdhuid aanmaakt. Deze houdt je haar juist gezond. Als het verdwijnt, vergroot je de kans op droog haar. Milde sulfaten slagen er ook in om je haar te reinigen, maar doen dit voorzichtiger. Dit is veel aangenamer voor je haar. Natuurlijk talg wordt bijvoorbeeld minder snel geschrapt, zodat de kans wordt vergroot dat je haar gezond blijft.

Siliconen
Ook siliconen heeft verschillende varianten, voornamelijk de oplosbare-  en niet oplosbare siliconen.
Niet oplosbare siliconen gaan als een laagje om je haar zitten. Hierdoor krijg je meer glans en ziet je haar er gezonder uit. Wat er daadwerkelijk gebeurd is het volgende:
Het aantal siliconen stapelt zich na iedere wasbeurt op, wat je haar zwaarder maakt. Het kan soms de haarschacht zelfs volledig afsluiten, waardoor verstikking optreedt en je haar droog wordt. Siliconen zijn erg moeilijk te verwijderen, waardoor je bijna niet van dit probleem afkomt.

Oplosbare siliconen lossen zichzelf op in water. Dit betekent dat ze na een uurtje alweer ‘verdwenen’ zijn of na een extra wasbeurt met alleen water is al voldoende.

Hogere concentraties
Een kappersshampoo bevat hogere concentraties van bepaalde ingrediënten. Hierdoor hoef je veel minder te gebruiken dan bij een shampoo van de drogist. De ingrediënten zijn vaak ook moeilijker te winnen en daardoor ook wat prijziger. Dit zorgt er ook voor dat je langer met je producten kunt doen.

Investering in jezelf
De producten zijn bij aanschaf duurder, maar als je ziet hoelang je er mee kan doen en wat het met je haar doet is het zeker een aanrader. Ik heb natuurlijk zelf ook ervaring met de verschillen en voorheen moest ik super vaak een nieuwe shampoo en conditioner aanschaffen. Nu koop ik één keer in de zoveel weken een nieuwe fles en heb ik er weer plezier van. Wanneer ik ergens ben en mijn shampoo niet bij me heb, dan was ik nog liever mijn haar niet. Doe ik dit wel, dan kan ik dagen niks met mijn haar en voelt het uitgedroogd aan.

Heb jij last van droog, weerbarstig of dof haar? Ik zou je echt aanraden om bij een goede basis te beginnen.
Mocht je vragen hebben? Stuur dan gerust een berichtje!

Liefs X