NIET DURVEN, MAAR GEWOON DOEN!

De voorjaarsvakantie is alweer even achter de rug en het voelt alweer als weken geleden. Toch zat ik twee weken geleden nog op het prachtige strand van Sal, Cape Verde. Voor de mensen die niet weten waar dit is, Sal is een van de Kaapverdische eilanden. Het was daar maar liefst 27 graden. Wij gingen heen om lekker te relaxen, maar hebben hier uiteindelijk een sport vakantie van gemaakt. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder!

Circa vijf weken voor ons vertrek naar Sal, Cape Verde begon Robin over een duikcursus. Hij kent iemand die duikinstructeur is en heeft een aantal keren met Robin hierover gesproken. Op het moment dat hij hierover begon namen de zenuwen bij mij al toe. Ik heb in het verleden namelijk weleens een oefenles in het zwembad gehad, maar ik vond dit geen succes. Ik houd ten eerste al niet van kleine afgesloten ruimtes en het idee dat je via een ademautomaat moet ademen vond ik ook he-le-maal niks. Robin was zo enthousiast en besloot om het in ieder geval wel te gaan doen. Ik heb hier heel even over na moeten denken, maar ook ik besloot om het een kans te geven. Wij zouden dan eerst in Nederland een aantal lessen bijwonen en een theorie examen afleggen. Hierdoor zou ik meer vertrouwen kunnen ontwikkelen en de uitleg en oefeningen werden gewoon in het Nederlands uitgevoerd. De reden dat ik het toch wilde proberen was het feit dat wanneer Robin zijn Open Water brevet zou halen, hij altijd met anderen moet duiken. Duiken doe je namelijk nooit alleen. Ook leek het mij niet leuk dat wanneer je op vakantie bent je zelf de ervaringen moet missen en alsnog niet samen optimaal van je vakantie geniet.

Goed, de keuze was gemaakt en wij zijn begonnen aan een duikcursus. Er zijn een aantal diverse organisaties waarbij je weer diverse duikbrevetten kunt behalen. Wij sloten ons aan bij IDD, maar de bekendste is denk ik PADI. PADI vind je overal te wereld en is een grote organisatie. Vol goede moed ging ik heen en besloot mijn angsten even opzij te zetten. Als het mij deze keer niet goed zou bevallen, zou ik het gewoon niet weer proberen en was het heel erg jammer. Van tevoren had ik aangegeven dat ik mij niet heel prettig zou voelen, maar het wel wilde proberen. Hier werd onwijs veel rekening meegehouden en dit heeft mij geholpen om het vertrouwen in mijzelf op te bouwen. De lessen bevielen goed en ik begon het echt leuk te vinden. Daarnaast was Robin ook erg enthousiast en daardoor deel je de zelfde ervaringen op een positieve manier. Anyway, om alle jullie alle details van alle lessen te besparen even back to the point.

Wij behaalden vlak voor vertrek ons theorietentamen en zouden eventueel onze afduik in het buitenland kunnen doen. Je moet dan een aantal skills laten zien en de instructeur laten zien dat je deze goed uit kunt voeren. Op 20 meter diepte moet je natuurlijk donders goed weten wat je aan het doen bent.

Bij ons resort zag ik een aantal duikflessen staan en een heel groot bord met daarop: “gratis proefles duiken”.
Dit betekende haast wel dat er in de omgeving een duikorganisatie zou moeten zitten. Zodra ik iemand zag die bezig was met het opruimen van het duikapparatuur, besloot ik hem aan te spreken. Hij vertelde ons dat er op strand die aan het resort grensde een duikorganisatie van PADI was gevestigd. Hij kon ons wel meenemen en kennis laten maken met de duikinstructeur. Aangezien dit van PADI was en niet van IDD zouden wij niet kunnen afduiken, maar wel een fundive kunnen maken. Duiken is niet gratis en uiteindelijk bleek het goedkoper om voor onze PADI te gaan. Ik twijfelde wederom weer aangezien ik de mensen niet kende en nog nooit gedoken had in de zee, maar toch wist Robin mij weer over te halen.