KEUZESTRESS

Je kent het vast wel.. keuzestress. Een moment waarop je een belangrijke keuze moet maken, maar simpel weg gewoon niet kunt kiezen. Misschien gaat dit maar over twee (on)belangrijke dingen, maar soms heb je ook zo’n moment waarop je wel vijf keuzes moet maken en er gewoon even he-le-maal gek van wordt!

Op dit moment bevind ik mijzelf in zo’n positie. Het afgelopen studiejaar is voorbij gevlogen en de laatste periode is alweer aangebroken. Volwassen mensen zeiden altijd tegen mij: “Wacht maar tot je wat ouder bent, dan vliegt de tijd voorbij.” Waarschijnlijk is dit iets wat je jezelf ook maar als te goed herinnert. Op dat moment dacht ik altijd: “Ach, dat zal toch wel een beetje meevallen..” Maar nee, dat valt dus echt niet mee. Nu al niet.. En ik ben nog maar 23 jaar oud.. Anyway, het einde van het derde studiejaar komt inzicht en dat betekent wéér nieuwe keuzes maken.

Op de PABO is het zo dat je in het vierde studiejaar de vakken herkanst die je nog niet behaald hebt en als je verder goed bijloopt met betrekking tot onder andere je stages, kies je ervoor om het eerste halfjaar je minor of LIO te lopen. Je LIO is je afstudeerstage en scriptie die je loopt op een stageschool. Of je eerst je minor of LIO wilt lopen mag je zelf bepalen, mits je je zaken goed op orde hebt. Goed, dat was al een hele keuze op zich, want halverwege een jaar binnen komen in een groep ervaar ik zelf als minder prettig. Persoonlijk vind ik het veel fijner om aan het begin van het stagejaar te starten in een groep. Alles is dan nog nieuw, voor zowel de leerkrachten en de groep en naar mijn mening kun je dan veel prettiger een relatie met de leerlingen opbouwen. Maar als je dan wat verdere onderzoek verricht naar minoren kom je erachter dat vele minoren worden aangeboden in September en de keuze erg beperkt wordt als je in Februari wilt starten met een minor. Onlangs heb ik eindelijk knoop doorgehakt en besloten dat ik het tweede halfjaar mijn LIO en scriptie wil gaan uitvoeren.

Goed, de eerste keuze is gemaakt en dan volgt direct de volgende.. Welke minor wil ik toch gaan doen? Simpelweg kun je gewoon zeggen: ga iets doen wat je aanspreekt. Toch vind ik een minor een belangrijke keuze, je kunt je richten op het vakgebied van je studie, maar je kunt ook een hele andere kant gaan kiezen. Op dit moment twijfel ik nog tussen twee minoren, eentje is inmiddels afgestreept. Ik zal me nog even goed moeten verdiepen in de minoren die op mijn lijstje staan en overwegingen moeten maken. Ik twijfel op dit moment tussen 4-dimensionaal leiderschap en gedrag en leren in het speciaal onderwijs. Allebei de minoren hebben veel aspecten die mij aanspreken en ik zal in de loop van de week dan ook een keuze moeten gaan maken. Heb jij toevallig een van deze minoren gevolgd? Dan hoor ik graag je ervaringen!

Dan heb ik natuurlijk nog mijn LIO waar ik de komende weken al een keuze over moet gaan maken. Je kunt je intekenen op een lijst en vervolgens vindt er een sollicitatieprocedure plaats. Op iedere school is er maar één plek vrij voor een vierdejaars PABO student dus je moet er ten eerste als eerste bij zijn, maar ook echt interesse hebben in de school waar jouw keus naar uit gaat. Vervolgens is het verstandig om na te denken of de plek van de school en de school je zoveel aanspreekt zodat je daar (hopelijk) zou kunnen blijven na je stage. Daarnaast is er ook nog een keuze om je LIO in het buitenland te lopen, waarbij je circa 15 weken van huis bent. Je kunt dan kiezen voor Curaçao, Bonaire of Maleisië en ook dit spreekt mij stiekem wel onwijs veel aan! Allemaal moeilijke keuzes dus, maar gelukkig sta ik er niet alleen voor. Samen met mijn andere vriendinnen uit de klas hebben wij het hier regelmatig over en kunnen wij elkaar hopelijk helpen met het maken van de juiste keuzes! Ook al maak je de keuze natuurlijk altijd voor je jezelf en alleen. Toch is het fijn om te weten dat je niet de enige bent met dit probleem..

Hoe ga jij om met keuzestress?

Veel liefs,
Eileen

7 reacties op “KEUZESTRESS

 1. Mandy zegt:

  Pff wat lastig.. maakt niet uit hoe oud je bent, keuzes zul je altijd moeten blijven maken. Ik schrijf altijd de voor en nadelen van een keus op en neem niet te snel een beslissing dan want later schieten altijd wel weer dingen te binnen. Heel erg veel succes gewenst en natuurlijk doen waar je je goed bij voelt

 2. Henk zegt:

  Bij dat soort van keuzes zet ik alle plus- en minpunten op papier. En dan kijk ik wat rationeel gezien de beste keus is. Om vervolgens me af te vragen of mijn gevoel hetzelfde zegt.

 3. Lianne - geendierenindekeuken zegt:

  Ik ben totaal niet goed als het aankomt op keuzes maken. Qua vakken koos ik altijd degene die mij het meest aanspraken of deed ik een extra vak als dat kon. Ik heb zelf geen minor gedaan. Succes met je keuze!

 4. lotte c zegt:

  keuzes maken is ontzettend lastig. soms moet je er heel goed over nadenken, soms moet je je eerste gevoel volgen

 5. Manon zegt:

  Oeh dat is inderdaad veel om te kiezen. Een LIO op bijvoorbeeld Curacao lijkt me geweldig. 3 maanden ervaring die je anders nooit zo ervaren. Het maakt je ook een stukje meer wereldwijd en zelfstandiger denk ik. Tenzij je last van heimwee hebt. Dan niet doen, haha.

 6. Renée zegt:

  In het leven zijn er geen slechte keuzes, je kunt er alleen maar van leren. Mocht je advies aannemen van een vreemde, dan zou ik zeker in het buitenland stage gaan lopen!

 7. MC Kleuver zegt:

  Keuzes maken gaat mij vrij goed af. Ik weet van mijzelf wat ik kan en wat ik wil. Vraag mij alleen af wat een stage in het buitenland je verder brengt in het Nederlandse onderwijs. Haha

Reacties zijn gesloten.