Hoe vaak moet ik mijn haren wassen?

Als kapster krijg ik vaak de vraag hoe vaak je je haar nou daadwerkelijk moet wassen. Veel mensen en misschien jij zelf ook wel, denken dat ze goed bezig zijn wanneer ze hun haar iedere dag wassen. Helaas, maar dit is alles behalve goed voor je haar en hoofdhuid. Ik heb een paar redenen voor jullie genoteerd waarom dit erg slecht is.

Denk aan je hoofdhuid!

Misschien wel het allerbelangrijkste, bedenk eens wat er met je hoofdhuid gebeurd na je dagelijkse wasbeurten. Je hoofdhuid produceert oliën die bepaalde voedingsstoffen bevatten. Wanneer je de hoofdhuid iedere dag reinigt met shampoo ontdoe je de hoofdhuid van deze voedingsstoffen. Ook kan de hoofdhuid erg droog worden, vooral wanneer je de basis merken gebruikt die erg veel chemische stoffen bevatten. Als gevolg kun je last krijgen van jeuk, een rode en droge hoofdhuid.

Mijn haar is altijd vet! 

Dit zou heel goed kunnen. Je hoofdhuid bevat namelijk een laagje talg, dit wordt ook wel sebum genoemd. Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid lekker soepel en gehydrateerd blijft. Door je dagelijkse wasbeurten verwijder je de talg van de hoofdhuid, waardoor je huid continue talg blijft produceren. Hierdoor worden je haren juist vet. Het zal de eerste dagen lastig zijn, maar doe je haar in een staart of in een knot en probeer het wassen zo lang mogelijk uit te stellen. Na twee of drie dagen niet wassen zal je merken dat na de eerste wasbeurt je haren er veel soepeler en gezonder uitkomen. Tip: gebruik wat droogshampoo of talkpoeder op de aanzet voor een minder vette look.

Mijn mooie kleur bevat na twee weken al geen mooie kleur meer? 

Doordat je je haren zo vaak wast, vervaagt je haarkleur enorm snel. Dit komt doordat je keer op keer met reinigende stoffen het haar reinigt. Enorm zonde, want je hebt zo kort plezier van je mooie kleur.

Mijn haar is zo slap en  niet zitten!

Weet dat je haar na een dag, of twee dagen veel lekkerder werkt. Je haren zijn na het wassen en het gebruik van een conditioner en/of haarmasker vaak erg zacht. Lekker, dat is wat je dan denkt als je het aanraakt. Maar ik merk persoonlijk en bij klanten dat het haar veel lekkerder werkt wanneer het een paar dagen niet gewassen is.

Besparing!

Last but not least, je bespaart heel veel euro’s door te minderen op het wassen van je haar. Natuurlijk heb ik voorheen ook de basis merken gebruikt en mijn shampoo flessen vlogen er door heen. Nu gebruik ik zelf haarproducten van de merken KMS California en Philip Martin’s (aanrader, maar niet online verkrijgbaar). Ik was mijn haar ook minder vaak en ik kan zo 3 tot 4 maanden met mijn shampoo doen. Het zal een duurdere investering in één keer zijn, maar als ik zie hoelang ik er mee kan doen en wat het met mijn haar doet ben ik onwijs tevreden!

Het beste is dus om je haar gemiddeld 2 á 3 keer per week te wassen. Probeer het je zelf af te leren tijdens je ochtend of avond ritueel. En ik snap dat het zo lekker makkelijk gaat als je toch al onder de douche staat, maar het bespaart je geld, scheelt je tijd en het is nog eens beter voor haar en hoofdhuid. Uiteindelijk zal je tevreden zijn!

Goodluck!!

XOX