DE LAATSTE WEEKJES, STRESS OF GEEN STRESS?

De zomervakantie nadert en dat betekent dat de laatste studieweken zijn aangebroken. Met nog maar liefst twee weken college’s en vervolgens de tentamens. Dit jaar is echt voorbij gevlogen en ik vraag mezelf af hoe het kan dat dit schooljaar zo onwijs snel is gegaan. Het was een stressvolle periode waarin ik mijn WisCat toets moest behalen, dat is gelukt! Nog steeds iets waar ik erg blij mee ben. Maar nu? Hoe pak ik deze laatste weken aan?

Een aantal weken geleden zag ik erg op tegen deze periode. Mijn ‘ik heb bijna vakantie gevoel’ komt aanwaaien en mijn motivatie was tot kort geleden ver te zoeken. Nou moet ik toegeven dat die motivatie het hele jaar al een beetje ontbreekt, niets voor mij! Ik had dan ook gehoopt dat dit na het behalen van de WisCat dan ook een stuk beter zou zijn, maar helaas. Natuurlijk wil ik wel het jaar goed afsluiten en zoveel mogelijk EC’s behalen om volgend jaar met mijn stage te mogen beginnen. Door mijzelf een beetje op de feiten te wijzen merk ik dat de motivatie steeds een beetje bij beetje terug komt en daarmee ook een van de redenen voor deze post.

Ik probeer de laatste tijd ook iets beter te plannen. Het is altijd een beetje een chaos in mijn hoofd, omdat ik naar colleges moet gaan, studeren, stage, werken, website onderhouden, bloggen (dit doe ik echt véél te weinig de laatste maanden) en dan natuurlijk nog mijn lieve vrienden en familie. In de avond kijk ik snel in mijn agenda voor de volgende dag en beslis dan wat ik in mijn ‘vrije uren’ ga doen. Hierbij probeer ik er rekening mee te houden dat ik maar twee van de drie dagdelen aan mijn studie besteed. Het derde dagdeel besteed ik aan andere dingen, zoals vrienden en mijn website/werk. In het begin vond ik dit heel moeilijk, maar merkte dat ik erg onrustig was. Ik stelde dingen alleen maar uit en liep een beetje achter de feiten aan. Nu ik dit toepas ervaar ik dat ik mij beter op mijn studie kan richten wanneer dit moet en mijn dag bestaat ineens uit veel meer vrije uren. Tuurlijk gaat dit nog steeds niet iedere dag goed, maar mijn hoofd is in ieder geval een stuk rustiger.

Naast het feit dat ik 7 tentamens in een week heb, probeer ik mijn vrije uren dan ook goed te besteden. Even een hapje eten met vrienden of een borrel op het terras. Al hoewel, ik ben bang dat dit er de komende dagen nog niet in zit. Helaas zit ik nu al twee weken met hevige buikpijn en heb ik vandaag een middagje op de spoed eisende hulp doorgebracht. Het wordt dus eerder een theeavondje en films kijken. Anyway, afleiding is voor mij erg goed tijdens de tentamen periode. Ik kan mij tijdens het studeren veel beter focussen op wat moet en laat het daarna ook even los. Dit studiejaar heb ik geprobeerd om eerder te beginnen met studeren voor mijn tentamens, vorig jaar was ik nogal last minute. Toch heb ik ervaren dat ik beter presteer onder druk en dat eerder beginnen met studeren voor mij dus helemaal niet goed uitpakt. Ik twijfel dat teveel aan mijzelf. Gek genoeg heb ik hier nooit echt last van wanneer ik last minute begin en vertrouw op mijn eerder opgedane kennis tijdens de colleges. Ik zit dan ook te overwegen om deze periode iets minder uren te besteden aan het studeren.

Een dingetje wat mij wel goed heeft gedaan is het studeren in de openbare bibliotheek of in de studeer ruimte op de Hanzehogeschool. Deze ruimtes geven je minder de ruimte om afgeleid te raken en de tijd vliegt voorbij wanneer ik daar ben. Vaak ga ik met een aantal meiden uit de klas, zo heb je toch nog een beetje gezelligheid om je heen. Het studeren in de bibliotheek is nog wel een verbeterpuntje voor mij, ik ga ook veel te vaak gewoon niet..

Als je aan mij vraagt of ik stress heb? Op dit moment echt vrij weinig. Tuurlijk hoop ik dat ik het de komende weken allemaal ga redden, maar zoals mijn mama altijd zegt: “Je kunt niet meer doen dan je best.” Ik heb voor mijzelf besloten om mij te richten op de dingen waar ik mij goed bij voel en mij niet meer voor 200% te focussen op een ding waar ik mij niet goed bij voel. Daarnaast speelt de pijn op dit moment ook heel erg wat er ook voor zorgt dat mijn concentratie niet erg hoog is. Misschien neemt dit mijn stress voor mijn studie nu ook wel een beetje over.

Tijdens deze laatste studieweken richt ik mij vooral op mijn stage. Dit keer geen stage waarbij ik de hele dag voor de groep sta, maar een vrije keuze stage. Ik koos ervoor om een lessenserie te ontwerpen waarbij gewerkt wordt vanuit het verhalend ontwerpen. Tijdens deze vijfdelige lessenserie maken we gebruik van een super leuke opkomende app, namelijk Spacetime Layers. In Spacetime Layers kunnen locatie berichten gekoppeld worden aan een locatie die je kunt bekijken zodra je in de buurt of op de desbetreffende locatie bent. Het leuke hieraan is dat kinderen hieraan werken vanuit een bepaald concept. Bijzonder om te zien hoe enthousiast de leerlingen hierop reageren en hoeveel ze hier in een zeer korte periode al van kunnen leren. Ik heb ervoor gekozen om een lessenserie te ontwerpen waarbij de leerlingen een reisorganisatie zijn. De leerlingen zetten in de eerste les hun reisorganisatie op, vervolgens zetten ze een wandel- of fietsroute uit in de omgeving van de school en maken een aantal locatie berichten. Deze berichten zullen samen met de routes verwerkt worden in de app. Ik zit nu nog in de testfase van mijn eigen lesontwikkelingen, maar het is zo leuk. De laatste weken zullen dan ook onder andere in het teken staan van het verder uittesten van mijn lessenserie.
Ben jij nieuwsgierig geworden? Binnenkort schrijf ik hier een artikel over! 

Hoe bereiden jullie je voor op de laatste studieweken en tentamens? Let me know!

Veel liefs,
Eileen