Cowspiracy: Een hamburger eten of 10 minuten langer douchen?

Ik heb vorige week een documentaire gezien op Netflix, genaamd ‘Cowspiracy’. In deze documentaire gaat het over oplossingen voor milieu gerelateerde problemen, zoals tekort aan water, CO2 uitstoot en voedselverspilling. Wat de maker, Kip Andersen, kijkers duidelijk wil maken is dat de vleesindustrie de wereld meer vervuild dan je denkt. Welke bron denk je dat meer uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt: de wereldwijde veehouderij of de transportsector?
Het antwoord op deze vraag hoor je niet vaak, de veehouderij! Voor het verbouwen van een vee is er land nodig, voeder en water(heel veel water). Voor dat land en voeder worden hele milieugebieden verwoest, en wist je dat er voor 1 hamburger 2500 liter water nodig is? En dan wordt er geadviseerd om minder lang te douchen. Nou, bij een minuut douchen verbruik je ongeveer 9 liter water, dus reken maar uit. Dit gegeven blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties naar de vervuiling van het milieu.

‘Cowspiracy’ gaat onder over hoe hele natuurgebieden verdwijnen, omdat we gebieden vol willen stoppen met vee/verbouwen voor voeder voor vee, omdat er anders niet genoeg vlees en/of zuivel wordt geproduceerd. Bizar, die bio-industrie.

In de documentaire ging Andersen langs bij verschillende milieuorganisaties en kaartte dit probleem aan. Waarom wordt er bij veel milieuorganisaties, die zich inzetten tegen milieuverwoesting en uitsterven van soorten, dit niet als hoofdpunt belicht? Het antwoord: Geld en macht, wat waar tegenwoordig alles om draait.

Deze documentaire geeft een goed beeld over hoe vervuilend de vleesindustrie is, en waarom dit stil wordt gehouden bij grote organisaties en zelfs de overheid. Kijk en leer. En bedenk eens wat voor invloed het zou hebben als de hele wereld minder vlees zou eten.

De documentaire ‘Cowspiracy’ is te vinden op Netflix. Kijk ook eens op de website http://www.cowspiracy.com voor meer info.